Tips&Tricks pentru un HR Agile

19 sept. 23
Categorie:
Tips tricks Agile HR

În era tehnologică în rapidă evoluție și într-un mediu de afaceri dinamic, agilitatea vine în sprijinul atât al companiilor, cât și al oamenilor. Departamentul de HR se confruntă cu provocări complexe precum adaptarea la noile modele de lucru hibrid, gestionarea unei forțe de muncă din ce în ce mai diversificată, asigurarea unui nivel ridicat de angajament al angajaților și adaptarea rapidă la schimbările de pe piața forței de muncă. 

Am conceput acest articol ca pe un jurnal interactiv, unde luminile reflectoarelor sunt îndreptate spre inima agilității organizaționale. Cu ajutorul perspectivelor oferite de experți din domeniul Resurselor Umane, acest articol devine o explorare din interior spre exterior a agilității în echipe și organizații, oferindu-ți ocazia nu doar să înțelegi, ci și să simți pulsul unei culturi agile.


Ce este Agile HR?

Reprezintă o abordare a gestionării resurselor umane care se bazează pe principiile Agile, cu accent pe colaborare, adaptabilitate și orientarea către nevoile și schimbările organizaționale. Scopul principal al Agile HR este de a crea o cultură organizațională flexibilă, care să faciliteze dezvoltarea rapidă a echipelor și să răspundă eficient la cerințele în continuă schimbare ale afacerii.

Într-o lume în care schimbarea pare să fie singura constantă, profesioniștii din domeniul resurselor umane își îndreaptă atenția către noi paradigme de a înțelege și de a aborda managementul oamenilor. Una dintre cele mai influente schimbări în acest sens a venit prin modelul de competențe propus de Dave Ulrich, care a transformat fundamental modul în care vedem rolul resurselor umane în cadrul unei organizații.

Acest model nu a schimbat doar nomenclatura de la "Biroul personal" la "Resurse Umane", ci a redefinit și modul în care acest departament interacționează cu business-ul în ansamblu. A fost un salt calitativ de la un rol pur funcțional și administrativ către un rol strategic, care poate aduce o valoare adăugată semnificativă la nivelul întregii organizații.

O altă perspectivă relevantă și actuală este cea a autoarei Natal Dank care consideră că 

“Agile HR nu este doar despre a implementa un set specific de practici sau instrumente, ci mai degrabă despre schimbarea mindset-ului și a culturii organizaționale pentru a permite adaptabilitate și inovație continuă. Agile HR încurajează echipele să lucreze în mod colaborativ, să experimenteze, să își asume riscuri, și să se adapteze rapid la schimbări.”


❌De la HR-ul Tradițional la cel Agil

Trecerea de la un model tradițional de HR la unul Agile nu este doar o schimbare de proceduri, ci una de mentalitate și cultura organizațională. În timp ce HR-ul tradițional se concentrează pe conformitate și administrare, Agile HR pune accentul pe adaptabilitate, colaborare și aliniere strategică. Alegerea între cele două depinde de multe ori de specificul și nevoile organizației, dar este clar că Agile HR oferă un set de instrumente și abordări care pot ajuta organizațiile să navigheze cu mai multă ușurință în peisajul de afaceri complex și dinamic de astăzi.

💡Tips & Tricks:

Cum arată valorile culturii agile prin lentilele specialiștilor de HR?

  • Află ce îți dorești cu adevărat înainte de a începe 

În esență, succesul în recrutarea seniorilor (și nu doar) necesită o planificare atentă, o înțelegere detaliată a nevoilor și o abordare strategică pentru a identifica candidații potriviți , a-i atrage în organizație și pentru a-i păstra.

  • Nu te concentra doar pe competențele oamenilor, ci mai degrabă pe capacitatea lor de adaptare

În calitate de specialist cu o bogată și variată experiență în domeniul Resurselor Umane, Mihaela a fost întotdeauna dedicată promovării conceptului de agilitate în HR. Provocările și realizările în cadrul diferitelor organizații au învățat-o că agilitatea reprezintă o componentă esențială pentru navigarea cu succes într-un mediu de afaceri în continuă schimbare.

Astfel, a contribuit la dezvoltarea unei forțe de muncă agile, pregătită să se adapteze la schimbările pieței și să propună soluții inovatoare.

  • Descoperă-ți sinele și găsește echilibrul

Sarika sugerează o abordare în trei pași pentru inovație: prima dată "detasarea" sau schimbarea status quo-ului, urmată de "dezlănțuirea" sau eliberarea potențialului echipei, și în final, "cocrearea" sau colaborarea pentru a produce soluții noi și inovatoare.

  • Fii curios și nu-ți pune limite 

În cei peste 30 de ani de experiență exclusivă în sfera resurselor umane, Mirela a coordonat proiecte strategice și transformaționale, de start up, restructurare sau transformare.  

Este important să fii curios și deschis la idei noi și inovatoare pentru gestionarea oamenilor în organizație. Acest lucru înseamnă să explorezi tehnologii emergente, practici de conducere actualizate și abordări noi pentru recrutare, dezvoltare și gestionarea performanței.

  • Plasează omul în centrul atenției

Organizația investește în dezvoltarea continuă a angajaților, oferind oportunități de învățare, formare și creștere profesională. Pune accent pe asigurarea unui mediu de lucru sănătos și echilibrat, care să susțină bunăstarea fizică și mentală a angajaților. Oferită resurse și sprijin pentru gestionarea stresului și a provocărilor personale.

Când știi că organizația ta a devenit agilă?

Măsurarea agilității organizaționale este un proces complex și că nu există un instrument sau metodă perfectă pentru toate situațiile. Organizațiile pot utiliza o combinație de instrumente și abordări pentru a obține o imagine completă a agilității lor și pentru a identifica punctele tari și zonele în care este necesară îmbunătățirea.

Totuși, există câteva semne care îți arată dacă echipa este sau nu pe drumul spre agilitate: 

⚪ Echipa colectează și integrează feedback-ul de la clienți, utilizatori și alte echipe în procesul de dezvoltare.

⚪ Membrii echipei sunt autonomi în luarea deciziilor legate de modul în care își îndeplinesc sarcinile și prioritizează activitățile.

⚪Au loc întâlniri regulate de retrospecție pentru a analiza ce a mers bine, ce nu a mers bine și pentru a identifica îmbunătățiri în procesul de lucru.

⚪Atmosfera de lucru este pozitivă și există încredere între membrii echipei.

Este important să înțelegi, ca om de HR, care sunt bazele atât teoretice, cât și practice ale indicatorilor, dar și cum să îți motivezi oamenii și să le arăți cu adevărat că ei contează pentru organizație.

Află cum poți face asta din seria noastră de articole pe această temă, de la Ce este Agile HR, până la Cum să fii Agile în recrutare și Agile HR pentru echipe sănătoase (și un business sustenabil).

📍Nota Bene:

✔A fi agil ca om de HR nu înseamnă să integrezi toate principiile și valorile #agile în modul tău de lucru. Este mai mult despre mentalitate, deschiderea către învățare și sistematizarea proceselor. 

 În drumul către Agile HR, eșecurile pot fi o parte naturală a procesului. Nu te descuraja, ci privește-le ca pe oportunități de învățare și de îmbunătățire continuă.

Agile HR nu este un concept static, el evoluează odată cu organizația și mediul de afaceri. Fii deschis la adaptare și la ajustarea abordărilor pe măsură ce situația evoluează.

✔  Pune în aplicare feedback-ul regulat pentru a măsura progresul și pentru a face ajustări. Feedback-ul este combustibilul pentru îmbunătățiri continue în HR-ul agil.

✔ Agilitatea în HR nu se reduce la adoptarea unei noi etichete. Este despre a aborda cu deschidere și adaptabilitate provocările complexe ale resurselor umane și a găsi soluții creative, indiferent de numele pe care le purtăm.

✔  Există cursuri și certificări, precum cele oferite de "Atelierul de Idei", care sunt axate pe dezvoltarea și implementarea agilității în HR. Este recomandată citirea și aprofundarea subiectului, cu ajutorul cărții "Agile HR" de Natal Dank și Riina Hellstrom.


Dacă vrei să devii expert în Agile HR, fii cu ochii în patru, pentru că toamna aceasta vine în Atelierul de Idei cu programe cu certificare internațională și workshop-uri de actualitate!

Poți afla chiar de la profesioniștii în domeniu despre practici și instrumente, înscriindu-te la Programul de Certificare Agile HRCursul de Siguranță Psihologică și/sau  Atelierul ChatGPT pentru HR în funcție de nevoile tale și ale echipei.

#stayagile and #neverstoplearning in #workplaceinnovation with #agilepeoples!

Mulțumim ☀️ Diana Avirvarei , Mihaela Bureac Plescan , Sarika Kharbanda , Mirela Stere ✨ , Cristina Baghiu pentru doza de agilitate împărtășită!

All rights Atelierul de Idei Train-IC SRL, CUI 40741119
Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram