Ce este Agile HR?

06 feb. 23
Categorie:
Agile HR

Printre provocările și tendințele importante ale HR-ului în 2023 cercetate de HR Trends Institute, regăsim nevoia de a se moderniza, de a se digitaliza și de a livra valoare cât mai repede, iar rolurile agile în HR sunt esențiale. Ce este, totuși, Agile HR?

Ca atare, noi, ca oameni de HR, trebuie să recuperăm decalajul referitor la cum să fim, să gândim și să lucrăm agil. Nu numai că trebuie să înțelegem rapid ce înseamnă Agilitate, ca să ghidăm transformarea organizațională, dar și să începem să aplicăm, noi înșine, această mentalitate, ca să transformăm radical propriile moduri de lucru.

Exemple practice despre cum poate HR-ul să integreze perspectiva Agile:

  • nu mai încerca să rezolvi problemele organizației gândind doar ca un om de HR. Ai făcut asta în trecut. A funcționat? Aplică perspectiva agilă: dezvoltă soluții la probleme clare, identificate concret, împreună cu colegi din alte echipe, care sunt afectați de aceste probleme;
  • devino comfortabil cu mentalitatea good enough for now, safe enough to try (e suficient de bine pentru moment și îndeajuns de incipient ca să putem testa). Știm, e greu, chiar și din perspectiva resurselor limitate, ca HR-ul să livreze un proiect incomplet sau doar pentru câteva luni. Dar această abordare agilă are șanse de a aduce rezultate uimitoare, la nivel de implicare și motivare; 
  • Începe să vizualizezi ce lucrezi cu board-uri simple, tip Scrum și Kanban;
  • Prioritizează, la intervale regulate (o dată pe lună sau cel mult pe trimestru), portofoliul de proiecte al diviziei de HR sau măcar al echipei tale, evaluând impactul, valoarea creată și efortul necesar.
  • Obișnuiește-te să evaluezi capacitatea de lucru necesară pentru activități noi, pe lângă resursele necesare sarcinilor zilnice sau proiecte strategice. Altfel, orice idei ai avea, vor fi primite ca fiind picătura extra care riscă să umple paharele celor care sunt deja supra-încărcați cu activități. Aici practici simple de prioritizare și capacity planning din Agile se potrivesc perfect.
  • Îmbunătățește-ți cunoștințele despre mentalitatea, principiile și practicile Agile. Învață despre Agile în HR, despre ce face un Scrum Master, product owner. Poate devii chiar un Agile HR Coach în organizația ta.

Agilitatea plasează omul în centrul atenției, iar munca devine definită de valoarea pe care o oferim persoanei.

Agile HR sau managementul schimbării?

Printr-un HR Agil, începem să gândim mai mult ca un om de știință, folosind experimentarea și prototiparea, pentru a testa continuu ce funcționează și ce nu.  Rezultatul? O metodă de lucru bazată pe date și pe dovezi, care ne permite să demonstrăm de ce și cum ar trebui să se facă o schimbare organizațională sau să se introducă un nou proces de HR, de la reproiectarea procesului de onboarding până la un program nou de management al performanței..

Agile HR remodelează, în mod fundamental, conceptul de management al schimbării.  Nu mai gestionăm oamenii „prin schimbare” și nu ne confruntăm cu „rezistența la schimbare” pe parcurs.  Acum „co-creăm schimbarea” direct cu oamenii noștri.

 Agile HR - o modalitate de măsura valoarea creată. Ce faci dacă mâine ți se cere să oprești 50% din inițiativele și proiectele de HR

În HR vorbim mult despre necesitatea „adăugării de valoare” pentru companie, dar ne e dificil să cuantificăm și să definim clar care este această valoare.

 Adesea lipsesc date care să ne susțină punctul de vedere și să demonstreze de ce timpul și resursele organizației trebuie direcționate către inițiative de HR precum dezvoltarea oamenilor sau schimbarea culturală, care pot fi percepute ca un cost pentru afaceri, mai degrabă decât o componentă esențială a succesului companiei.

Practicile Agile în HR ajută să descompunem o astfel de problemă, în părți / proiecte mai mici, ce pot fi ușor rezolvate.  Ne ajută să stabilim prioritățile activităților și inițiativelor de HR, cuantificând valoarea creată, și să arătăm în mod clar ceea ce livrăm organizației și de ce o facem.  

Cum să ne ajutăm oamenii să fie implicați în munca lor și, prin aceasta, să contribuie la crearea de valoare pentru organizație?

 Un angajat implicat și motivat (#engaged) primește feedback direct, în timp ce lucrează,  iar o echipă care creează performanță, constant, are posibilitatea să evalueze continuu modul în care lucrează, ce realizează și ce îmbunătățiri trebuie aduse.  

În acest sens, HR-ul Agil este o metodă dovedită de a crește performanța propriilor echipe, precum și pe o modalitate prin care se valorifică timpul și efortul angajaților. Rolul HR-ului agil este să introducă astfel de practici și oportunități în cadrul proceselor recurente de HR, astfel încât fiecare coleg să aibă ocazia de a-și exersa comportamente agile.

De ce să angajezi oameni buni, dacă doar le spui ce să facă?  

Agilitatea oferă putere. Oricine poate să lucreze și să colaboreze într-o echipă ai cărei membri se auto-organizează și iau decizii. Rolul HR-ului aici este să susțină crearea de structuri autonome în organizație, și să se asigure că există disponibil un sistem, funcțional și mereu perfectibil, de a gestiona performanța acestor echipe. Uitați de obiectivele individuale în evaluările de performanță. Dezlegați rezultatul evaluării de performanță de componenta de creștere salarială. Cum putem lucra împreună, pentru performanța echipelor, dacă suntem evaluați și bonusați doar pentru performanța individuală?

 Beneficiu bonus pentru profesioniștii în HR, pe care-l descoperă odată ce adoptă acest mod de lucru: plus de energie creativă datorată muncii în echipă.

 Agile HR este cu reflectorul pe om

Una din problemele profesiei de HR  este despre cum să muți focusul de la proceduri, procese și regulamente la oameni și modul în care aceștia interacționează în organizație. Acest scop este strâns legat de accentul pus pe experiența angajaților, pe dezvoltarea unui brand de angajator și pe dorința de a înțelege ce îi motivează pe oamenii noștri, ca să îi putem atrage, crește și reține în organizație, pe termen lung.

În cadrul echipei agile, angajații sunt “clienții”, iar un HR agil pune reflectorul mai întâi pe oameni și apoi pe proces. Rezultatul? Munca HR-ului devine cu adevărat centrată pe oameni, cu scopul de a construi soluții prietenoase cu aceștia, care nu sunt doar validate și testate, ci, în mod esențial, adaptate periodic și, de aceea, apreciate de angajați.

 Concentrându-ne pe oameni și explorând constant cum să îmbunătățim experiența de lucru a acestora, HR-ul Agil ne ajută să construim locuri grozave de muncă, unde echipele înregistrează performanță și sunt conduse prin scop și impactul pe care îl au asupra organizației.

 Agile HR este un nou model de lucru în HR, cu oameni în formă de T

Agilitatea aduce un model de operare complet nou pentru HR și chiar renunțarea, măcar parțial, la modelul tradițional.   

Aceasta susține echipele mici, multi-competențe, chiar auto-organizate, capabile să ia decizii rapide ca răspuns la noi nevoi ale angajaților sau transformări ale pieței forței de muncă.. 

 HR-ul Agil reprezintă, de asemenea, o metodă complet nouă prin care te poziționezi ca partener și colaborator cu liderii organizației. În loc să se proiecteze, izolat, diferite roluri și activități de afaceri, acum întreaga echipa este implicată pentru a dezvolta soluții împreună.

Toate acestea conduc la dezvoltarea de oameni în formă de T și de echipe în formă de T - oameni și echipe cu experiență, care pot lucra în domenii și proiecte de afaceri diferite, dar și să își dezvolte competențe și specializări specifice, transversal, pe care le folosesc atunci când e nevoie într-un proiect sau echipă. Acești oameni și echipe vor îmbrățișa cu entuziasm situațiile atipice, pentru că vor avea ocazia să își folosească și competențele transversale, ceea ce, în timp, crește capacitatea de adaptabilitate a întregii organizații.

Agile pentru HR și HR pentru Agile

Ca să ajutăm profesioniștii în HR să conceptualizeze HR Agil, noi împărțim subiectul în două secțiuni distincte:

Ce este Agile pentru HR

Analizează modul în care HR poate aplica o mentalitate Agile și diverse metode de lucru, în cadrul propriilor echipe și proiecte.

Așa cum mentalitatea agilă transformă o organizație, Agilitatea pentru HR are puterea de a ajuta profesia să evolueze, să inoveze și să ofere rapid valoare. Nu-i obligatoriu să lucrați în cadrul unei organizații Agile, pentru a îmbrățișa acest mod de lucru. Nici măcar să ai o echipă. Poți fi un HR agil și dacă ești singura persoană cu rol de HR în organizație. 

Prin simpla aplicare a câtorva dintre principiile și practicile de bază ale agilității, poți obține o înțelegerea mai bună a nevoilor colegilor, devii mai atent la performanță și la valoarea reală creată în cadrul oricărei echipe de resurse umane.

Ce este HR pentru Agilitatea organizației

Analizează rolul nostru de a ajuta organizația să se transforme, pentru a face față provocărilor unui mediu de afaceri din ce în ce mai complex.

HR pentru Agilitate se uită la modul de proiectare a locurilor de muncă moderne, la procesele esențiale care implică angajații, combinând tot ceea ce știi deja despre dezvoltarea organizațională și schimbarea culturală cu  principii și practici Agile. Se concentrează, de asemenea, pe nevoia de a reproiecta practicile existente de HR, pentru a îmbunătăți experiența angajaților și a permite implementarea agilității în întreaga organizație. 

📢 În luna Februarie, @Cristina Baghiu ghidează un program unic în România, pentru oamenii de HR agili, care vor obține și certificarea internațională ICP-AHR (Practician in Agility in HR) de la #ICAgile. Pune în aplicare mentalitatea și practicile Agile pentru HR, alături de noi!

💡Pentru mai multe detalii despre desfășurarea programului, oferte și înscriere accesează linkul: https://atelierul-ideilor.ro/events/agile-hr-program-de-certificare-100-online-feb-apr-2023/

#agileHR #workplaceinnovation #agilepeople

All rights Atelierul de Idei Train-IC SRL, CUI 40741119
Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram