Agile HR pentru echipe sănătoase (și un business sustenabil)

29 dec. 20
Categorie:
Agile organisation social system

Proiectul SustainAgile (inovarea mediului de lucru în compania antreprenorială Katty Fashion), realizat cu ajutorul Start at Best, este, din ce știm noi, singurul proiect românesc cu această temă, susținut internațional, în care vorbim și facem lucruri despre oameni, cu principii Agile People.

SustainAgile StartAtBest
Sesiunea 1: Cum poate fi susținută transformarea într-o organizație Agile de către inovarea mediului de lucru; Evaluarea structurii actuale de organizație și design-ul unei noi structuri care să faciliteze agilitatea, să maximizeze comunicarea și colaborarea inter-departamentală

Sună ambițios?

Alături de echipa Katty Fashion, am identificat cele mai vizibile obstacole care stau în calea creării sustenabile de valoare, pe trei paliere: valoare pentru angajați, valoare pentru echipă / organizație și valoare pentru clienți. Nu am vorbit aproape deloc de valoarea creată de către o companie pentru proprietari, deoarece noi credem că dacă o entitate reușește să creeze constant valoare pentru primele trei categorii, va rămâne mereu relevantă și în final profitabilă.

Echipa a spus că:

Ne dorim să discutăm mai mult despre cum putem îmbunătăți modul de lucru

Am vrea să ne coordonăm mai bine între echipe și proiecte, ca să ne îndeplinim toate angajamentele de calitate față de clienți

Am vrea să facilităm luarea de decizii și în cadrul echipei, nu doar la nivelul coordonatorilor.

Suntem mândri că avem o cultură bazată pe acceptarea și încurajarea schimbărilor.

Astfel că am discutat cum ar trebui să arate o echipă care să funcționeze prin aplicarea permanentă a principiilor Agile People (pe care le vom traduce în curând în limba română):

Engagement, colaborare, curiozitate

Oamenii Agile sunt curioși și colaborează pentru a crea mereu valoare și soluții inovative care răspund nevoilor tuturor.

Cum se traduce în practica de Agile HR: co-creere de soluții adaptate echipei, organizației și contextului în care ne aflăm, în loc de a aștepta ca o problemă să dispară de la sine sau să fie escaladată pentru rezolvare de către șef. De exemplu, am discutat procesul de onboarding sau integrare în echipe a noilor colegi, proces dureros în orice echipă. Poate chiar mai dureros în echipe mici, cu multe activități pe cap. Și am identificat cum putem co-crea această experiență alături de noii angajați, omul de HR, echipa în care vine, departamentele suport și echipa de coordonare, folosind Employee Experience mapping, un Onboarding Canvas și un Onboarding Kanban.

Adaptabilitate și Experimentare

Oamenii Agile caută mereu oportunități să experimenteze și se adaptează rapid, ba chiar se dezvoltă, într-un mediu în schimbare.

Din punct de vedere Agile HR, aplicat pe echipa Katty Fashion, am vorbit aici despre oamenii în formă de T pe care ni-i dorim de acum în echipe: experți pe un set de competențe verticale, potrivite industriei fashion, dar interesați sau dispuși să învețe despre o serie de competențe transversale (management de proiect, facilitare, training, resurse umane, financiar). Cum experimentăm ca să ne dăm seama ce ni se potrivește? Ne asumăm roluri diferite în cadrul proiectelor, în funcție de competențele deținute și nevoile de dezvoltare identificate.

Diversitate, încredere, apartenență

Oamenii Agile adoptă în mod activ diversitatea în echipe pentru a crea comunități în care fiecare se simte în siguranță și inclus.

Ca practică de Agile HR, pentru creșterea siguranței psihologice, care este fundamentală pentru echipele productive (o spune Google, nu noi), am ales practica Hărții Personale (Personal Map), adaptată de la Management3.0.

Hartă personală realizată în cadrul proiectului SustainAgile

Transparență, asumare, auto-organizare

Oamenii Agile promovează transparența în cadrul organizației și echipelor, pentru a încuraja încrederea, responsabilitatea și auto-organizarea.

Ce am făcut noi stil Agile HR? Am introdus cel mai simplu instrument de auto-organizare, transparență și vizualizare, care te trage de mânecă versus progresul sau blocajele din cadrul unui proiect: agenda Kanban.

Material din cursul de certificare Agile HR al Agile People

Curioși? Mai urmează și alte idei.

All rights Atelierul de Idei Train-IC SRL, CUI 40741119
Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram