SustainAgile: Inovare organizațională într-o companie din sectorul fashion

29 dec. 20
Categorie:
SustainAgile StartAtBest

Companiile antreprenoriale din România ar trebui să fie coloana vertebrală a economiei. În regiunea Nord Est, sectorul industriei textile și fashion, puternic reprezentat, suferă însă de multe boli, inclusiv lipsa de personal calificat și un nivel redus de implicare, motivare, altfel spus engagement.

Start At Best Workplace Innovation Project 2020 - șansa noastră de a face lucruri diferit, pentru și alături de angajații din industria fashion din regiune

În cadrul proiectului Start At Best, consorțiul Katty Fashion & Atelierul de Idei a fost singurul din România selectat să dezvolte practici concrete și sustenabile pentru a încuraja inițiativa și autonomia angajaților din industria fashion, prin introducerea principiilor Agile în interacțiunile din echipe.

Ce ne-am propus? Nu e puțin.

Cum ar fi dacă am redesena modul de lucru în echipe, pornind de jos în sus?

Unul dintre principiile Agile pe care ne bazăm este Oamenii și interacțiunile dintre ei au prioritate față de procese și instrumente (Individuals & Interactions over Processes & Tools).

Sursa: Agile People

Astfel că ne-am întrebat ce contează pentru angajați, cu adevărat, care sunt valorile trăite ale echipei Katty Fashion, într-un proces de descoperire facilitat de Atelierul de Idei:

  • 10 sesiuni de învățare Agile alături de Cristina Baghiu, singurul instructor autorizat ICAgile din România pentru curricula de Agilitate în HR, Agile People Coach și Ambasador al Agile People;
  • un laborator virtual de co-creare idei, dezvoltat pe platforma Mural, pentru echipa Katty Fashion, în care să documentăm, testăm, experimentăm, dezvoltăm practici Agile de lucru în echipe, adaptate pe realitatea noastră (o firmă inovatoare, o echipă diversă, un lider cu idei, anul 2020, Europa de Est, 10 km de granița Uniunii Europene, sectorul textile și economie circulară prioritar pentru dezvoltarea regiunii).

Ce vrem să obținem?

Vrem să creștem șansa echipelor de a adopta pe termen lung practici și principii Agile. Vrem să îi ajutăm pe cei care lucrează în industrie să își concentreze eforturile mai întâi pe oameni și mai apoi pe a obține rezultate. Vrem să creem un mediu de lucru flexibil, să dezvoltăm competențe noi și să încurajăm exprimarea ideilor (pe bune!). Vrem să redefinim fișele de post. Vrem să creștem gradul de engagement și rata de retenție a angajaților. Vrem să dezvoltăm echipe care se auto-organizează, pe subiecte care fac sens pentru membrii lor.

Și vrem să co-creem un set de practici, adaptate industriei (daily standups, retrospective, de exemplu), care să fie prezentate ca o bază de date utilă implementării Agile HR și în alte echipe din regiune.

Cum lucrăm?

Chiar dacă pare de la sine înțeles în era post-COVID, a colabora remote nu e atât de ușor atunci când vorbești de oameni obișnuiți să fie în permanență în mijlocul acțiunii, în ateliere sau în secția de producție. Am descoperit camerele Zoom, am lucrat colaborativ pe platforma Mural și am interacționat între sesiuni prin e-mail și Google Drive.

Avem rezultate?

Vom prezenta pe rând câte o practică Agile adaptată de echipa Katty Fashion pentru testarea în laboratorul virtual de co-creere, înainte de a fi implementată live în mediul de lucru din organizație.

Stați pe aproape!

All rights Atelierul de Idei Train-IC SRL, CUI 40741119
Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram