Tips & Tricks pentru o organizație în siguranță psihologică

Siguranța psihologică pentru organizații

Într-o lume în continuă schimbare și plină de incertitudini, capacitatea angajaților de a fi creativi, inovatori și eficienți a devenit mai importantă ca niciodată. Dar cum pot angajații să își arate adevăratul potențial dacă nu se simt în siguranță să își exprime opiniile, să pună întrebări sau să admită greșelile? Răspunsul la această provocare este conceptul de 'siguranță psihologică', un termen introdus și popularizat de cercetătoarea Amy Edmondson.

"Siguranța psihologică se referă la percepția unei persoane că este în siguranță să își asume riscuri interpersonale. Mai exact, este încrederea că echipa nu te va pedepsi sau umili pentru că vorbești, pentru că pui întrebări, pentru că recunoști o greșeală sau pentru că vii cu o idee nouă."

Într-un peisaj profesional din ce în ce mai complex și competitiv, asigurarea bunăstării emoționale a angajaților nu mai reprezintă doar o opțiune, ci a devenit o necesitate imperativă. Siguranța psihologică în organizații nu se referă doar la absența stresului și anxietății, ci implică crearea unei culturi în care fiecare individ se simte acceptat, susținut și capabil să își exprime ideile, să învețe din greșeli și să își dezvolte potențialul la maximum.

Contextul actual

   Alina Sîrbu, partener Arthur Hunt România afirmă că: „Liderii anului 2023 sunt cei care ascultă vocea echipelor, iau în considerare problemele acestora și recunosc și apreciază vulnerabilitatea lor. Organizațiile în care se instaurează presiunea și anxietatea nu performează” 

Ce se întâmplă când nu există siguranță psihologică:

 Lipsa acesteia nu doar că erodează încrederea și coeziunea în cadrul echipelor, dar și afectează profund performanța și bunăstarea angajaților. Când oamenii se simt nesiguri în exprimarea opiniei sau în asumarea riscurilor, inovația și creativitatea sunt inhibate. 

Pe termen lung, aceasta poate duce la un moral scăzut, o rată crescută de absenteism și chiar la probleme de sănătate mentală. Stresul și anxietatea, amplificate de un mediu de lucru în care angajații se tem să comunice deschis, pot deteriora nu doar productivitatea, ci și cultura organizațională. 

În acest context, promovarea siguranței psihologice nu mai este doar un ideal, ci o necesitate strategică pentru companiile care aspiră la excelență și durabilitate așa cum reiese și dintr-o prezentare Tedx Talks susținută de Amy Edmondson.


💡Tips & Tricks:

Comunică empatic și asertiv chiar și în momentele de criză

În contextul "momentelor de criză", a fi capabil să îți exprimi gândurile și sentimentele într-un mod respectuos și clar, dar și să fii sensibil la starea emoțională a celorlalți devine o super-putere pe care o poți dobândi doar prin auto-cunoaștere, exercițiu și control.

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine

Comunicarea și siguranța psihologică sunt profund interconectate. Comunicarea deschisă și respectuoasă cultivă siguranța psihologică, iar siguranța psihologică favorizează comunicarea eficientă. Ambele concepte contribuie la relații mai sănătoase, la îmbunătățirea muncii în echipă și la bunăstarea generală a indivizilor și a grupurilor.

Siguranța psihologică începe de la lideri 

Crearea unui mediu în care oamenii se simt în siguranță să își exprime ideile, să își împărtășească îngrijorările și să își asume riscuri într-o organizație începe cu comportamentul și atitudinea liderilor. Ei stabilesc tonul pentru cum sunt primite și tratate aceste aspecte în cadrul echipei sau companiei.

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine

Descoperă-ți sinele și găsește echilibrul

Echilibrul este cheia pentru a evita epuizarea, stresul excesiv și neglijarea unor aspecte importante ale vieții precum sănătatea, relațiile sau dezvoltarea personală. Iar pentru a deveni o persoană echilibrată este vital să îți cunoști atuurile, minusurile, fricile și resursele, ca mai apoi să acționezi conștient și eficient!

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine

Ai curajul de a fi vulnerabil

Devino un model, o sursă de inspirație pentru ceilalți!

A fi vulnerabil înseamnă să fii sincer și deschis în legătură cu partea ta umană, inclusiv cu sentimentele nesigure, temerile, punctele slabe sau provocările. Acest lucru implică să îți asumi posibilitatea de a fi respins sau evaluat negativ, dar în același timp ajută la construirea de legături autentice și profunde.

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine

Oferă-le oamenilor certitudinea că sunt importanți

Când oamenii simt că au un impact și că ceea ce fac are importanță, sunt dedicați și productivi în munca lor, mai dispuși să colaboreze, să împărtășească idei și să lucreze ca o echipă pentru a atinge obiective comune.

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine

Curajul, umorul, empatia și deschiderea tuturor membrilor echipei, înțelepciunea și calitatea umană a liderilor sunt esențiale pentru a construi organizații curajoase, creative și performanțe pe termen lung. Iar acolo oamenii sigur-sigur se simt în siguranță, inclusiv când nu reușesc din prima incercare să își atingă țintele. 

Încurajează oamenii să experimenteze

Experimentarea îi determină pe oameni să iasă din zona lor de confort și să încerce lucruri noi. Atunci când experimentarea este încurajată, oamenii își reduc frica de eșec, deoarece înțeleg că eșecurile sunt oportunități de învățare, nu pedepse.

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine

Prin promovarea experiențelor și înfruntarea fricii de eșec, se deschid uși către o comunicare transparentă, încredere mai puternică și rezultate mai pozitive, atât în beneficiul individului, cât și al organizației.


Cum să măsori siguranța psihologică în organizația ta?

Măsurarea siguranței psihologice într-o organizație poate fi un proces complex și implică utilizarea unui set diversificat de instrumente și metode.

Puteți folosi instrumente precum chestionare și sondaje, în special cele validate, pentru a evalua acest aspect. Feedback-ul anonim, discuțiile de grup și observațiile directe pot oferi, de asemenea, perspective valoroase. Analiza comportamentelor liderilor și a datelor legate de fluctuație și absenteism pot indica nivelul siguranței în organizație. După colectarea datelor, e crucial să se ia măsuri pentru îmbunătățirea zonelor identificate ca problematice.

Apelează la experți din domeniu pentru o evaluare care să reflecte realitatea din organizația ta. 

Noi, Atelierul de Idei , suntem certificați ca Practicieni în Siguranță Psihologică (Fearless Organization Scan®) și completăm practicile cu un instrumentar de evaluare și intervenție a riscurilor psiho-sociale, pe care îl vei putea descoperi în Academia online. 


Nota Bene 

Iată câteva idei de reținut:

✔Într-o lume plină de incertitudini, angajații trebuie să se simtă în siguranță pentru a-și exprima opiniile, a admite greșelile și a inova. Siguranța psihologică, un concept introdus de Amy Edmondson, se referă la încrederea de a-ți asuma riscuri fără teama de a fi umilit sau pedepsit.

✔Asigurarea bunăstării emoționale a angajaților nu este doar o opțiune, ci o necesitate. Siguranța psihologică nu înseamnă doar absența stresului, ci și o cultură de acceptare, susținere și încurajare a exprimării.

Lipsa siguranței psihologice erodează încrederea, afectează coeziunea, inhibă inovația și creativitatea, și poate duce la un moral scăzut, absenteism și probleme de sănătate mentală.

✔ Siguranța psihologică începe de la lideri, care trebuie să stabilească un mediu de acceptare și încredere, încurajând dezvoltarea unui mediu #safetofail care promovează învățarea și reduce frica de eșec.

✔ Utilizarea unor instrumente valide, diversificate, precum chestionare și sondaje, feedback anonim și analiza comportamentelor liderilor poate ajuta la evaluarea nivelului de siguranță psihologică într-o organizație.

✔  Există cursuri și certificări, precum cele oferite de Atelierul de Idei, care sunt axate pe evaluarea și promovarea siguranței psihologice. Este recomandată citirea și aprofundarea subiectului, cu ajutorul cărții "Fearless Organization" de Amy Edmondson. 

Dacă vrei să devii expert în Siguranță Psihologică, fii cu ochii în patru, pentru că, în data de 16 octombrie, Atelierul de Idei, dă start-ul cursului Siguranța Psihologică pentru echipe performante, care este bazat pe conceptele din cartea Fearless Organization, by Amy Edmondson.  

#stayagile and #neverstoplearning in #workplaceinnovation with #psychologicalsafety!

Mulțumim Daniela CroitoruSimona Sandru, MBA, MCIM Chartered MarketerCorina NEAGUAlex DraperDoru ȘupealăTom Geraghty pentru doza de siguranță psihologică împărtășită!

All rights Atelierul de Idei Train-IC SRL, CUI 40741119
Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram