Tips & Tricks pentru programe de mentorat

Tips tricks programe mentorat

Mentorat - un cuvânt care ne duce cu gândul la înțelepciune, ghidare și dezvoltare personală și profesională. În lumea dinamică și competitivă de astăzi, în care progresul și inovația sunt în permanență în prim-plan, căutarea succesului și dezvoltarea personală și profesională au devenit obiective tot mai importante pentru mulți dintre noi. În acest context, mentoratul reprezintă o modalitate valoroasă și cu impact semnificativ de a ghida și sprijini oamenii în căutarea evoluției și îndeplinirii potențialului lor maxim.

Un studiu realizat în 2023 de către Mentoring Complete indică faptul că 91% dintre angajații care beneficiază de mentori în cariera lor se simt mai mulțumiți la locul de muncă.

Mentoratul este mult mai mult decât o simplă relație de învățare. Este un parteneriat profund și semnificativ între un mentor experimentat și un mentee curios și motivat. Prin intermediul acestei legături, cunoștințele, experiența și înțelepciunea mentorului se transpun într-o sursă inestimabilă de îndrumare și inspirație pentru cel care primește acest sprijin.

"Mentoratul nu înseamnă doar a oferi răspunsuri, ci și a pune întrebări care să-i ajute pe ceilalți să descopere calea lor unică și autentică." 

Marshall Goldsmith, consultant și autor al cărții "What Got You Here Won't Get You There."

Care sunt personajele principale într-un astfel de program?

Mentori- profesioniști cu experiență, manageri și lideri de echipă, colegi cu experiență etc.

Mentees- persoane în tranziție profesională, cu potențial de leadership, cu nevoi specifice, din diverse culturi, studenți sau absolvenți, antreprenori cu afaceri de mici dimensiuni sau oricine dorește să crească și să se dezvolte atât ca individ cât și ca angajat. 

În acest articol ne propunem să prezentăm cele mai eficiente strategii și practici pentru a îmbogăți experiența de mentorat, oferite de mentorii și mentees din cadrul Programului Mentoring Women in Agile organizat de către Agile People Romania cu sprijinul Atelierul de Idei EMCC Romania - EUROPEAN MENTORING AND COACHING COUNCIL ROWomen in Tech ClujGlobal Women TechLeaders și Digital Innovation Zone EDIH.

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine

Descoperă beneficiile și diversele forme ale acestor programe și înțelege de ce mentoratul destinat femeilor este crucial pentru creșterea oportunităților și cultivarea unei mentalități agile.


Tipuri de programe de mentorat

  1. Mentorat tradițional (Proces unidirecțional: mentorul este persoana cu mai multă experiență care oferă îndrumare și informații învățăcelului, scoțând în evidență propriile cunoștințe) VS Mentorat inversatreverse mentoring (Proces bidirecțional: Mentee-ul devine mentor pentru persoana mai experimentată, iar scopul final este obținerea de informații noi și relevante pentru ambele părți)
  2. Mentorat individual (Proces unu-la-unu:  implică o relație privată între un mentor și un singur mentee, fiind posibilă astfel personalizarea programului, confidențialitatea și flexibilitatea) VS Mentorat de grup (Proces de echipă: implică unul sau mai mulți mentori și mai mulți mentees, fiind posibilă învățarea experiențială și diversitatea de informații, cu riscul unor interacțiuni limitate mentor-mentee)
  3. Mentorat online (Comunicare virtuală: permite mentorilor și mentee-ilor să participe la program indiferent de locația geografică, facilitând astfel colaborarea la distanță, programarea este flexibilă, ușor de planificat și nu necesită deplasarea fizică) VS Mentorat on-site (Interacțiune fizică: presupune interacțiunea directă între mentor și mentee, în cadrul sesiunilor de mentorat și permite comunicarea non-verbală, cum ar fi exprimarea facială și limbajul trupului, ceea ce poate îmbogăți relația și înțelegerea reciprocă.
  4. Mentorat situațional (Focus pe problemele actuale: mentorul împreună cu mentee-ul stabilesc care sunt nevoile, obstacolele și urgențele, prioritizând rezolvarea de probleme, agenda sesiunilor fiind adaptată la acestea, punându-se accent pe contextul mentee-ului) VS Mentorat sistematic (Focus pe dezvoltarea generală: vizează să acopere o gamă mai largă de aspecte de dezvoltare, obiectivele sunt clar definite și există un plan detaliat pentru desfășurarea întâlnirilor realizate de mentor.)

Noi am organizat un program al comunității #agilepeopleromania - Mentoring Women in Agile unde am îmbinat mai multe tipuri de mentorat, tocmai pentru a putea oferi mentorilor și mentee-ilor noștri posibilitatea de a experimenta și interacționa autentic și adaptat nevoilor lor. 

Astfel, formatul programului s-a bazat pe o experiență 1 la 1 (mentoratul individual), a fost fondat pe principii și valori #agile, astfel încât, atât mentorii cât și mentees au avut de învățat din această colaborare (mentorat inversat), s-a desfășurat la distanță, având experți și pasionați de agilitate din multe orașe (mentorat online) și a fost gândit să vină în ajutorul femeilor din lumea organizațională pentru a le ajuta să gestioneze mai bine problemele cu care se confurntă, astfel fiind necesare adaptări continue din partea mentorului la nevoile și obstacolele întâmpinate de mentee (mentorat situațional).

Tips & Tricks de la mentorii și mentees noștri 

💡  Se spune că într-un program de mentorat eficient: 

1.Mentee-ul investește mult în propria persoană

Experiența mentoringului este utilă atât pentru mentor cât și pentru mentee. Mentee-ul este o persoană care investește mult în ea și care poate oferi multe. Este motivat să crească, să învețe și să se adapteze la schimbările din viața și cariera sa. Această atitudine pozitivă față de dezvoltare personală joacă un rol esențial în realizarea obiectivelor și descoperirea potențialul neexploatat

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine

2. Stabilirea unei agende comune de întâlniri în calendar este esențială

Acest lucru oferă structură și claritate, asigurând o comunicare eficientă, respectarea angajamentelor și planificarea temelor de discuție. Construirea unei agende comune consolidează relația de încredere dintre mentor și mentee, asigurând un proces de mentorat mai productiv și cu impact semnificativ în dezvoltarea personală și profesională a mentee-ului. 

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine

3. Trebuie să creezi un spațiu sigur de învățare

Un astfel de mediu presupune respect, încredere reciprocă, confidențialitate, empatie, susținere și non-judecată. Prin acest spațiu sigur, mentoratul devine o experiență mai profundă și productivă, în care se poate explora liber idei, se poate primi feedback constructiv și se pot dezvolta abilități și cunoștințe într-un mod în care mentee-ul se simte confortabil să împărtășească gânduri, emoții și probleme. 

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine

4. Nu doar mentee-ul are de învățat

Mentoratul este un proces bidirecțional, în care ambele părți pot învăța și se pot dezvolta reciproc. Este despre un mediu în perpetuă schimbare, în care relația de mentorat îl conectează pe mentor la noile tendințe, încurajându-l să continue să învețe și să se adapteze. 

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine

Este despre puterea contextului și a momentului de a transforma un program într-o experiență autentică de învățare, fără a manifesta superioritate sau atotcunoaștere. E mai mult decât informație și expertiză.

5. Cunoști oameni noi pasionați de ceea ce fac 

Crearea unei legături cu persoane experimentate în domeniul tău de interes aduce multiple beneficii perecum: inspirație, învățare din experiența lor, perspectivă pozitivă, oportunități și conexiuni valoroase. Interacțiunea cu astfel de persoane consolidează dezvoltarea personală și profesională a mentee-ului și îi oferă un avantaj semnificativ în parcursul său de învățare.

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine

6. Ai curajul de a fi vulnerabil

Curajul de a fi vulnerabil într-o relație de mentorat este un aspect crucial pentru a obține cele mai mari beneficii din această colaborare. Prin sinceritate și deschidere, mentoratul poate deveni o experiență profundă și transformațională atât pentru mentee, cât și pentru mentor. 

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine

7. Mentorul îl ajută pe mentee să reflecteze 

Prin reflectarea ghidată de mentor, mentee-ul obține o înțelegere mai profundă a sinelui, a abordărilor sale și a propriei evoluții. Această abilitate de autoreflecție poate fi ulterior aplicată în multiple contexte din viața personală și profesională a mentee-ului, contribuind la o dezvoltare mai conștientă 

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine

Cheia spre o relație de calitate între mentor și mentee este crearea unui spațiu sigur de împărtășire și stabilirea unui interval de timp în care să se întâlnească și să povestească.

8. Primești ghidaj în rezolvarea problemelor 

Mentoratul este despre bucuria de a împărtăși și totodată despre a reflecta la cum să-ți continui călătoria de învățare pentru a servi și mai bine, și mai relevant, alți oameni din jur. Relația de mentorat devine mai mult decât un simplu schimb de cunoștințe și experiențe - ea se transformă într-o căutare comună a adevărurilor profunde și devine un proces de autocunoaștere.

Nu este furnizat text alternativ pentru această imagine

Rezolvarea problemelor nu mai implică în sine o problemă, ci devine o oportunitate de a experimenta, de a te autodepăși și o ocazie perfectă de a face lucrurile cu și mai mult curaj și determinare.


În concluzie, programele de mentorat sunt adevărate jackpot-uri pentru creșterea personală și profesională! De-a lungul relației mentor-mentee, se creează conexiuni puternice și autentice, deschizând uși spre succes și excelență! 

✔️Agilitatea în cadrul acestor programe joacă un rol esențial, promovând cultura, valorile și principiile adaptabilității, colaborării și învățării continue. 

✔️Participanții se vor bucura de un mediu #safetofail, unde pot explora toate aspectele agilității

Te invităm în Comunitatea Agile People România, unde poți accesa o varietate de evenimente, de la webinarii internaționale până la workshopuri fizice în Iași. Aici găsești multe resurse agile și tot aici îți vei putea asigura locul pentru următorul program de mentorat. 

Mulțumim Mihaela MunteanuOana PopescuGabriela Arabela ChișCarmen GrigoreAnca DaescuAlina Ilas (Orzan)Sescu Ioana-EmiliaCristina Tirulnic pentru inspirație.

All rights Atelierul de Idei Train-IC SRL, CUI 40741119
Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram