Retrospectiva de învățare a cursului de certificare Agile in HR

19 ian. 21
Categorie:
Retrospectiva Agile HR

Pe vremuri, Agile era doar pentru IT-iști. O metodologie, framework, mod de gândire cu un obiectiv clar, potrivit cu mediul de dezvoltare produse software - adică unul într-o dinamică accentuată, cu multe schimbări de direcție. Din păcate, trăim cu toții într-un mediu greu de prognozat, iar planurile cincinale, deși înlocuite de planuri anuale sau trimestriale, par că nu mai stau în picioare în fața realității. Din fericire, Agile nu mai e de mult doar rezervat cunoscătorilor din echipele IT. Putem vorbi de Agile în Finanțe, în Marketing, în Resurse Umane și de agilitate de business sau personală.

Am fost întrebați de multe ori despre instrumente Agile pentru motivare / implicare / engagement / învățare. Oricâte gadget-uri, aplicații, filosofii și sesiuni interactive am scoate din pălărie, cu etichetă Agile sau nu, nu există instrument mai bun și mai simplu pentru învățare continuă și engagement decât Retrospectiva.

Când folosim Retrospectiva în echipe?

Retrospectivele sunt întâlniri pre-stabilite și auto-organizate de către echipă, care au loc la finalul unui ciclu (de învățare, de dezvoltare proiect, de experimentare sau încercare a unui mod diferit de a face lucrurile). Cu ajutorul retrospectivei, membrii echipei au spațiul sigur și oportunitatea de a-și face auzită părerea (eu spun că nici o părere nu este rea cu excepția celei pe care o păstrezi doar pentru tine).

Nici o părere nu este rea cu excepția celei pe care o păstrezi doar pentru tine.

Autor anonim

Noi am făcut retrospectiva cursului de certificare Agile HR, seria a doua, care a început în Noiembrie 2020 și s-a încheiat în Ianuarie 2021. Am parcurs împreună 12 sesiuni 100% online, am lucrat pe platforme de colaborare, am schimbat idei și am lucrat la studiul de caz, care promite să introducă principii și practici Agile HR în câteva echipe extrem de interesante din România.

Mai contează că absolvenții vor obține și certificarea internațională de practician în Agile în Resurse Umane (ICP-AHR), emisă de ICAgile? Credem că e mult mai valoros faptul că s-au molipsit de un nou mod de a gândi și a face lucrurile și că dezvoltăm împreună comunitatea Agile People Romania.

Retrospectiva noastră a cerut răspunsul la trei întrebări:

  1. Ce a funcționat, a fost bine pentru voi sau echipă de-al lungul cursului?
  2. Ce nu a funcționat?
  3. Ce poate fi îmbunătățit?
  4. Ce facem mai departe, învățând din ce a fost bine și construind pe ce poate fi îmbunătățit?

Dacă nu pleci cu ceva acționabil din retrospectivă, a fost timp pierdut

Echipele de HR pot folosi retrospectivele ca să decidă în ce direcție să își revizuiască procesele de recrutare sau onboarding (pe baza experiențelor dintr-un interval predefinit). Sau să își revizuiască programele de dezvoltare și învățare și ce procese să starteze sau să încetinească.

Noi am abordat experiența din programul de certificare Agile HR ca fiind parte dintr-un obiectiv mai mare, de aplicare a principiilor și practicilor în echipe, și de dezvoltare a unei comunități locale de pasionați și curioși în ale Agile în Resurse Umane.

Ce spun cei care au absolvit seria a doua?

A fost bine:

  • că am avut la dispoziție informație structurată și conținut complex;
  • că am făcut un mix optim de teorie, practică și exerciții;
  • că am interacționat prin platforme și breakout rooms, deci nu ne-am plicitisit;
  • că am avut o grupă diversă ca experiență, know-how de HR și Agile;
  • că am reușit să creem siguranța psihologică, deci am spus lucrurilor pe nume așa cum trebuie.

Putea fi mai bine:

  • să facem cursul într-un ritm mai relaxat, ca să putem și aplica ceea ce am învățat;
  • să primim mai repede materialele înaintea fiecărei sesiuni;
  • să mai repetăm câte un fragment de sesiune, acolo unde am dat peste concepte cu totul noi și nemaivăzute;
Retrospectiva cursului de certificare Agile HR - sesiunea Noiembrie 2020

Ce facem mai departe?

  • peste 3 luni, facem o retrospectivă de învățare - ce am reușit să aplicăm din Agile HR în echipele noastre, și mai ales, dacă nu am reușit, ce am învățat din asta?
  • am creat o comunitate online de practicieni și pasionați Agile HR;
  • vorbim despre principii și practici Agile în Resurse Umane și luăm feedback-ul echipelor;
  • avem acces oricând la sesiunile viitoare de certificare, în caz că vrem să mai aprofundăm sau împrospătăm noțiunile;
  • Cristina nu este doar instructorul autorizat ICAgile și community developer, ci și umărul pe care poți să plângi sau a doua opinie pe care să o consulți, în calitate de Agile People Coach.

KUDOS pentru această echipă de doamne minunate, care au foarte mulți ani de experiență de resurse umane și care au intrat în lumea Agile cu ochi curioși și inima deschisă!

Mulțumesc!

All rights Atelierul de Idei Train-IC SRL, CUI 40741119
Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram