Eu beau trei cafele pe zi. Și le văd, din ce în ce mai puțin, ca pe un moment cu semnificație. Devin parte din nevoile de bază, precum apa, aerul și semnalul de internet.
Am descoperit, însă, conceptul de Lean Agile Coffee - Cafeaua băută împreună cu grupul, ca ritual de a dezlega limbi și desface inhibiții. În 1999, în Seattle, Jim Benson și Jeremy Lightsmith și-au propus să dezbată, într-un grup de experți, principiile Lean Agile, dar fără să facă o super-ședință sau discuție oficială. Căutau un concept care să nu țină de nimic altceva decât de dorința participanților de a-și spune părerea și de a se implica.
Lean Coffee / Cafeaua agilă este printre metodele mele preferate de a facilita discuții sigure (psychologically safe) fără să ai o agendă pre-stabilită, cu un număr nelimitat de participanți. Agenda propriu-zisă e creată în cadrul întâlnirii chiar de participanți. Fiecare pas a Cafelei Agile / Lean Coffee are alocat un interval pre-definit de timp. Asta ține de aspectul Lean al procesului, de eficiența alocării resurselor. Pentru o Cafea Agilă ai nevoie de un facilitator care să țină doar evidența timpului alocat fiecărui pas. Ai nevoie de un model? Găsești pașii procesului aici.
Te preocupă subiectul siguranței psihologice? Atelierul de Idei este certificat pentru a rula programul Fearless Organization Scan, program premium de evaluare și intervenție a siguranței psihologice în echipe, dezvoltat de către echipa Prof. dr. Amy Edmondson.
Pentru o discuție gratuită și o evaluare demo a ceea ce putem face împreună, scrie-ne la office@atelierul-ideilor.ro.