Lean Agile Coffee: o cafea agilă pentru toate gusturile.

08 ian. 23
Categorie:
Agile Coffee Siguranță psihologică

Eu beau trei cafele pe zi. Și le văd, din ce în ce mai puțin, ca pe un moment cu semnificație. Devin parte din nevoile de bază, precum apa, aerul și semnalul de internet.

Am descoperit, însă, conceptul de Lean Agile Coffee - Cafeaua băută împreună cu grupul, ca ritual de a dezlega limbi și desface inhibiții. În 1999, în Seattle, Jim Benson și Jeremy Lightsmith și-au propus să dezbată, într-un grup de experți, principiile Lean Agile, dar fără să facă o super-ședință sau discuție oficială. Căutau un concept care să nu țină de nimic altceva decât de dorința participanților de a-și spune părerea și de a se implica.

Lean Coffee / Cafeaua agilă este printre metodele mele preferate de a facilita discuții sigure (psychologically safe) fără să ai o agendă pre-stabilită, cu un număr nelimitat de participanți. Agenda propriu-zisă e creată în cadrul întâlnirii chiar de participanți. Fiecare pas a Cafelei Agile / Lean Coffee are alocat un interval pre-definit de timp. Asta ține de aspectul Lean al procesului, de eficiența alocării resurselor. Pentru o Cafea Agilă ai nevoie de un facilitator care să țină doar evidența timpului alocat fiecărui pas. Ai nevoie de un model? Găsești pașii procesului aici.

Lean Coffee despre Siguranța psihologică. Inspirat de Tom Geraghty, Psychologicalsafety.uk

Pașii Lean Coffee:

  • Explică participanților ce urmează și decide cine va fi facilitatorul;
  • Adună toate subiectele posibile. Indiferent de domeniu, dar, mai ales dacă vorbim despre siguranța psihologică, roagă participanții să propună orice subiect de discuție, preferabil cu câteva minute înainte întâlnirii sau alocând un interval de maxim 5 minute pentru acest lucru. Deoarece nu va fi timp să se discute toate subiectele propuse, important este să ai în vedere pasul următor;
  • Clasifică și elimină subiectele duplicate. În câteva minute, roagă participanții să facă ordine și să grupeze subiectele asemănătoare;
  • Prioritizează ce urmează să discutați. Folosește principiul lui Pareto (regula 80/20) și invită participanții să voteze subiectele cele mai interesante. Alocă fiecăruia un număr limitat de voturi (3, maxim 5) și lasă-i să decidă care subiecte merită discutate, într-un interval de vot de maxim 5 minute
  • Discuție deschisă. Alocă un interval de 5 minute fiecărui subiect prioritizat, pornind de la o scurtă clarificare sau prezentare a acestuia de către cel care l-a propus. Dacă timpul a expirat, ia pulsul rapid grupului: e nevoie sau nu să continuăm. În caz de vot afirmativ, resetează timer-ul si continuați.
  • Nu strică să notezi sau să inviți pe cineva să își asume acest rol;
  • Trage concluziile! Nu uita să trageți concluzii sau să stabiliți pașii următori, poate chiar să faceți o mini-retrospectivă ca să vp asigurați că, data viitoare, discuție merge mai bine.

Te preocupă subiectul siguranței psihologice? Atelierul de Idei este certificat pentru a rula programul Fearless Organization Scan, program premium de evaluare și intervenție a siguranței psihologice în echipe, dezvoltat de către echipa Prof. dr. Amy Edmondson.

Pentru o discuție gratuită și o evaluare demo a ceea ce putem face împreună, scrie-ne la office@atelierul-ideilor.ro.

All rights Atelierul de Idei Train-IC SRL, CUI 40741119
Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram