În acest articol afli despre instrumentul Fearless Organization Scan - evaluare și intervenție pentru siguranță psihologică, despre cum te poate ajuta Atelierul de Idei și despre cele patru domenii pe care le evaluează acest instrument, unic în România.
În iarna lui 2020, într-un vârf de pandemie și de distanțare, chiar de Sărbători, eram în căutarea unei soluții care să susțină conectarea, autonomia și încrederea în echipe. Oameni care, brusc, au trebuit să se descurce pe cont propriu. Sau care să învețe să jongleze cu call-uri pe Zoom și ora de masă a preșcolarului, Sau pur și simplu să lucreze și să aibă rezultate fără să poată valida fiecare pas cu colegul de birou.
Știam de mult de conceptul siguranței psihologice, cercetat de Prof. Dr. Amy Edmondson. În zilele de Crăciun 2020 am citit cartea The Fearless Organization a lui Amy și chiar că am avut un moment de A-HA. Foarte curând, eram deja în primele grupe de certificare ca Practician în Siguranță Psihologică (Fearless Organization Scan) organizate internațional.
Ca să poți îmbunătăți ceva, trebuie să îl poți măsura. Altfel, e un concept intangibil (fluffy, cum zic eu cu romgleza mea), pe care e greu să îl iei în serios. Până la siguranța psihologică, fraților, e de muncă la siguranța fizică, PSI, etc... vor zice mulți experți. Nu-i chiar așa.
Credința că, în acest grup, nimeni nu va fi pedepsit sau pus în dificultate pentru că a pus întrebări, a ridicat la fileu subiecte sensibile sau a semnalat probleme, indiferent că e vorba despre a propune idei noi sau a recunoaște o greșeală sau slăbiciune.
Este vorba despre un instrument științific de scanare a nivelului de siguranță psihologică, normalizat din punct de vedere statistic, care își prezintă anonimizat atât indicele echipei, cât și poziționarea acesteia față de echipe similare din alte organizații și culturi. Normalizarea înseamnă procesul de ajustare a rezultatelor statistice cu specificul diverselor culturi, astfel încât un indice Fearless Organization din Rusia să poată fi comparat cu unul din vestul Europei, dând jos diferențele și condiționările culturale specifice.
4 domenii:
Deși este un instrument complex, pe care nu îl poți rula în organizație fără o pregătire prealabilă sau fără ajutorul unui expert practician, ai mai jos un grafic demonstrativ.
Concret, ce trebuie să fac? Sunt lider de echipă sau om de HR.
Îți recomandăm următorii pași - perspectivă de business + științifică care nu poate da greș;
Vrei mai multe detalii? Nu există program open aici, deoarece orice trebuie adaptat agil la realitatea organizației tale.
Contactează-ne la office@atelierul-ideilor.ro pentru o evaluare gratuită a ceea ce poate face siguranța psihologică în echipa ta.
Suntem sigura organizație din România certificată internațional ca Fearless Organization Scan Practitioner, pe metodologia Prof. Dr. Amy Edmondson.