Fearless Organization: club de lectură experiențial în această vară

Fearless Organization

Câte cărți ai în bibliotecă, citite, la care ai spus A-H-A și W-O-W, ți-ai jurat că îți vor schimba radical perspectiva față de … (aici poți introduce orice, de la stil de viață, număr de pași pe zi, comportament de lider sau atitudinea față de bani)? Răspund eu prima: multe.

Câte dintre ele chiar au făcut asta? Realitatea e că nu la fel de multe.

Și nu pentru că nu aș fi înțeles conceptele prezentate, atât de atractiv, de autor, cât pentru că nu am avut spațiul, momentul, contextul sau grupul potrivit cu care să pun în practică măcar ceva din noua perspectivă descoperită.

Ce-ar fi dacă ai putea transforma teoria și ideile dintr-o carte într-un experiment, pe care să îl rulezi alături de un grup de oameni pasionați și provocați de aceeași problemă ca a ta?

Un club de lectură conceptual față de unul în care experimentezi

Recunosc că nu s-a lipit de mine exercițiul clubului de lectură. Prefer să citesc în paralel cel puțin 5 cărți, de la fantasy până la volume serioase de istorie sau finanțe, și nu prea am văzut utilitatea dezbaterii vreuneia dintre ele cu alții, poate pentru că am un gust destul de eclectic și prefer să mă afund în atmosfera cărții înainte de a încerca să-i adaug vreo interpretare personală. Plus că mai am încă o teamă reprimată față de fișele de lectură din perioada liceului.

S-ar părea că nu-s singura. Ca regulă, cluburile de lectură funcționează așa: se vorbește mult, uneori în paralel, unii formulează multe întrebări, pe când alții sunt în postura de a avea răspunsurile la ei.

E vorba de un club clasic de lectură, numit conceptual (m-a inspirat pentru acest proiect munca lui Viktor Cessan), în care:

 • se decid capitolele care se vor citi în club;
 • se discută despre conceptele cărții, iar întrebările frecvente sunt de tipul: Cum ți s-a părut? Ce a ieșit în evidență? Ce nu ți-a plăcut? Cum ni se aplică? Cu ce ai rămas de aici?

Și e evident de ce nu m-a atras această abordare, căci eu sunt orientată esențial spre a identifica aplicabilitatea unui concept, iar modelul dezbaterii conceptuale nu oferă spațiu de practică și experimentare.

Un club de lectură experiențial

Nici nu ai zice că e club de lectură, singura asemănare cu exemplul anterior este că toți membrii grupului au citit aceeași carte. Rostul clubului este să folosești conceptele din carte pentru a rezolva probleme comune grupului, prin exerciții facilitate. 

Datorită elementului practic, e nevoie de mai mult timp pentru a parcurge capitolele unei cărți ca și grup, versus de a le dezbate selectiv din perspectivă conceptuală.

Succesul unui astfel de club de lectură, orientat pe practică, stă în stabilirea unor constrângeri:

 • un număr maxim de 8 participanți;
 • un format facilitat;
 • evident, o carte care să îți permită să practici (sigur nu Game of Thrones)
 • spațiu și timp dedicat pentru experimentare, acordare de feedback și asumarea prin rotație a rolurilor de educator și facilitator.

Un astfel de club de lectură, gândit corect, oferă un spațiu sigur de experimentare care poate să genereze noi moduri de gândire sau de a face lucrurile.

Prima carte: Fearless Organization

Și cred că e evident de ce prima carte pe care am văzut-o ca propice să fie subiect practic al unui club de lectură experiențial este Fearless Organization al dr. Amy Edmondson.

Nu-i o carte ușoară, dar abordarea de grup ne va face să-i explorăm conceptele într-o manieră sigură și practică. 

Principii de colaborare în clubul de lectură Fearless Organization

 1. Explorăm practic concepte abstracte
 2. Toată lumea experimentează, toată lumea împărtășește (nu avem participanți pasivi)
 3. Amânăm judecățile de valoare - decidem mai târziu dacă vrem / putem să aplicăm în viața reală instrumentele prezentate în carte. Întâi le testăm în acest spațiu sigur de învățare. Nu irosim timpul explicând celorlalți de ce nu va funcționa sau de ce instrumentul respectiv este glonțul de argint care rezolvă problemele universului;
 4. Ușurăm expunerea ideilor din carte către participanți (fără a le filtra excesiv prin perspectiva personală ca facilitator).
 5. O durată optimă este de 10 săptămâni, în care să parcurgem în paralel cartea, timp în care membrii clubului se întâlnesc o dată la 2 săptămâni. În acest fel, reducem încărcarea cognitivă, lăsăm conceptele să se sedimenteze și înțelegerea modului de aplicare să fie mai facilă
 6. O dimensiune optimă a grupului este de 8 persoane, care să își asume că se vor întâlni online cu frecvența decisă.

Agenda întâlnirilor:

Sesiunea 1: Capitolele 1 & 2 - Ce este siguranța psihologică? Care este corelația cu învățarea și performanța? Cum contribuie anumite roluri la sau afectează siguranța psihologică?

Sesiunea 2: Capitolele 3, 4 & 5 - Liniștea periculoasă, iluzia succesului, 3 tipuri de conversații

Sesiunea 3  - Capitolele 6,7 & 8 - Instrumentarul liderilor, Cum să inviți pe fiecare să participe, Răspunsuri productive

Sesiunea 4 - Plan de dezvoltare personală 

Toate întâlnirile sunt online, durează aproximativ 3 ore și presupun participarea activă a fiecăruia și citirea capitolelor aferente din carte anterior întâlnirii. 

Ești interesat să faci parte, vara asta, din clubul nostru experiențial de lectură despre Fearless Organization? Înscrie-te aici în program.

All rights Atelierul de Idei Train-IC SRL, CUI 40741119
Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram