Evaluarea riscurilor psihosociale

Riscurile psihosociale descriu impactul, potențial negativ, al siguranței psihologice și securității în context profesional. Din 2021, a fost introdus un nou standard ISO 45003 - Siguranță Psihologică și Securitate la Locul de Muncă, astfel oficializând importanța conceptului de siguranță psihologică pentru organizațiile care vor să (re)devină performante într-un mediu în continuă schimbare. Evaluarea acestor riscuri este un mister pentru responsabilii cu problema, adică pentru managerii de resurse umane sau cei de SSM (Sănătate și Securitate în Muncă), deoarece instrumentele existente sunt extrem de formale.

Ce anume crează un risc psihosocial?

Astfel de riscuri pot apărea din modul în care ne organizăm activitatea (volumul de muncă, termene limită, tipul muncii, munca izolată sau remote, echilibrul între muncă și viața privată). Mai apar și factori sociali, precum cultura, relațiile inter-personale din echipă, bullying-ul, hărțuirea, sentimentul inechității, excluderii sau al lipsei de perspective de dezvoltare profesională.

Am trăit unii dintre noi, pe pielea proprie, inclusiv situații care cresc nivelul de alertă al organismului și pot duce la insecuritate psihologică, precum un mediu de lucru cu un nivel de zgomot ridicat, discomfort termic, dureri din cauza unor probleme musculoscheletice.

Mai mult, degeaba evaluezi dacă nu ai și direcții de acțiune și intervenție.

Vrei să înveți să gestionezi riscurile psihosociale din organizația ta?

Împreună cu EIT Health, alături de universități de prestigiu din Europa, am dezvoltat un program online pentru profesioniștii din domeniul sănătății și securității în muncă și pentru experții HR, pentru a-i ghida spre realizarea unei evaluări de riscuri psihosociale în propria organizație, care să îi ajute să aibă echipe sănătoase și fericite.

Programul conține șapte pași ai evaluării de riscuri psihosociale, bune practici derivate din cele mai recente cercetări, recomandări și perspective ale practicienilor internaționali în domeniu. Vei dobândi competențe de a adapta aceste recomandări la contextul specific al organizației tale.

Ce obțin, concret, din acest program?

  • voi contribui la crearea unui mediu de lucru sănătos, deoarece voi învăța să efectuez o evaluare a riscurilor psihosociale din organizație
  • instrumente și resurse pe care le voi putea refolosi în practică
  • dezvoltarea unei strategii proprii pentru îmbunătățirea siguranței psihologice, aplicabilă organizației.

Agenda programului de siguranță psihologică

  • Sprint 1: Nevoia evaluării riscurilor psihosociale - fundamentare științifică, obligații legale, definiția stresului cauzat de mediul de lucru
  • Sprint 2: Procesul evaluării riscurilor psihosociale, obstacolele care îl pot bloca, pregătirea și primii pași ai evaluării
  • Sprint 3: Metode pentru evaluarea mediului de lucru, analiza rezultatelor evaluării
  • Sprint 4: Evaluarea, definiția și implementarea intervențiilor. Exemple de intervenții în diverse industrii
  • Sprint 5: Metode de evaluare a eficacității intervențiilor
  • Sprint 6: Documentarea și evaluarea procesului. Îmbunătățirea continuă.

Programul se desfășoară online și este complementar cu Fearless Organization Scan. Pentru detalii, înscriere și propunerea financiară, contactează-ne la office@atelierul-ideilor.ro.

All rights Atelierul de Idei Train-IC SRL, CUI 40741119
Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram