Riscurile psihosociale descriu impactul, potențial negativ, al siguranței psihologice și securității în context profesional. Din 2021, a fost introdus un nou standard ISO 45003 - Siguranță Psihologică și Securitate la Locul de Muncă, astfel oficializând importanța conceptului de siguranță psihologică pentru organizațiile care vor să (re)devină performante într-un mediu în continuă schimbare. Evaluarea acestor riscuri este un mister pentru responsabilii cu problema, adică pentru managerii de resurse umane sau cei de SSM (Sănătate și Securitate în Muncă), deoarece instrumentele existente sunt extrem de formale.
Astfel de riscuri pot apărea din modul în care ne organizăm activitatea (volumul de muncă, termene limită, tipul muncii, munca izolată sau remote, echilibrul între muncă și viața privată). Mai apar și factori sociali, precum cultura, relațiile inter-personale din echipă, bullying-ul, hărțuirea, sentimentul inechității, excluderii sau al lipsei de perspective de dezvoltare profesională.
Am trăit unii dintre noi, pe pielea proprie, inclusiv situații care cresc nivelul de alertă al organismului și pot duce la insecuritate psihologică, precum un mediu de lucru cu un nivel de zgomot ridicat, discomfort termic, dureri din cauza unor probleme musculoscheletice.
Mai mult, degeaba evaluezi dacă nu ai și direcții de acțiune și intervenție.
Împreună cu EIT Health, alături de universități de prestigiu din Europa, am dezvoltat un program online pentru profesioniștii din domeniul sănătății și securității în muncă și pentru experții HR, pentru a-i ghida spre realizarea unei evaluări de riscuri psihosociale în propria organizație, care să îi ajute să aibă echipe sănătoase și fericite.
Programul conține șapte pași ai evaluării de riscuri psihosociale, bune practici derivate din cele mai recente cercetări, recomandări și perspective ale practicienilor internaționali în domeniu. Vei dobândi competențe de a adapta aceste recomandări la contextul specific al organizației tale.
Programul se desfășoară online și este complementar cu Fearless Organization Scan. Pentru detalii, înscriere și propunerea financiară, contactează-ne la office@atelierul-ideilor.ro.