Beneficiile Lego Serious Play: Cum să transformăm jocul în rezultate serioase

22 apr. 23
Lego Serious Play

Metodologia Lego Serious Play este o abordare inovatoare și eficientă pentru a rezolva provocări și probleme complexe în cadrul organizațiilor. Acest articol explorează beneficiile utilizării acestei metodologii și modul în care poate fi aplicată pentru a îmbunătăți comunicarea, inovația și angajamentul angajaților.

Lego Serious Play

Ce este Lego Serious Play?

Lego Serious Play este o metodă fără conținut predefinit, facilitatorul adăugând conținut prin proiectarea unui atelier individual. Metoda funcționează ca un limbaj, prin intermediul căruia cunoștințele participanților sunt deblocate. Astfel, metoda poate fi aplicată în diferite domenii, precum: construirea identității echipei, dezvoltarea de produse și inovație, managementul schimbărilor, comunicarea, branding, dezvoltarea strategiilor, analiza problemelor și riscurilor, precum și pentru dezvoltarea generală a indivizilor, echipelor, liderilor și organizațiilor.

Când are sens să utilizezi Lego Serious Play într-o companie?

Utilizarea metodei Lego Serious Play are sens atunci când compania se confruntă cu o provocare complexă sau o problemă pentru care există mai multe soluții posibile. În astfel de situații, este esențial ca toți participanții să colaboreze și să contribuie cu idei și soluții. Succesul întâlnirilor depinde de ascultarea tuturor opiniilor și de crearea unui mediu în care angajații se simt valorificați și implicați.

Exemple de aplicare a Lego Serious Play

  • Dezvoltarea identității echipei: Utilizarea metodei pentru a construi o identitate de echipă puternică și pentru a încuraja colaborarea și comunicarea între membrii.
  • Inovație și dezvoltare de produse: Stimularea creativității și generarea de idei noi pentru produse și servicii.
  • Managementul schimbărilor: Abordarea problemelor și provocărilor apărute în procesul de schimbare și identificarea soluțiilor potrivite.
  • Dezvoltarea strategiilor: Utilizarea metodei pentru a crea și testa noi strategii și pentru a adapta organizația la schimbările din mediul de afaceri.

Condiții logistice și organizatorice pentru un atelier Lego Serious Play

Pentru a organiza un atelier Lego Serious Play, este necesar să aveți la dispoziție o sală de întâlniri, de preferat cu o masă mare în mijloc sau mai multe mese în jurul cărora participanții se pot aduna. În funcție de lungimea și complexitatea atelierului, este posibil să aveți nevoie și de mese suplimentare pentru materialele Lego. Grupurile ideale de participanți la un atelier variază între 2 și 12 persoane. Dacă este necesară participarea unui număr mai mare de persoane, grupurile pot fi împărțite sau se poate include un al doilea facilitator, pentru a se asigura că fiecare participant beneficiază de suficient timp și spațiu pentru a-și construi modelele și a-și împărtăși ideile.

Documentarea rezultatelor unui atelier Lego Serious Play

Există diferite metode de documentare a rezultatelor unui atelier Lego Serious Play, în funcție de problema pe care doriți să o rezolvați. La cerere, facilitatorul vă poate trimite un raport detaliat sau o listă de acțiuni. Cu toate acestea, soluțiile vizuale s-au dovedit a fi ideale, deoarece puteți face fotografii sau filma rezultatele finale, strategiile sau ideile de produse, iar sensul lor va rămâne prezent chiar și după săptămâni sau luni de la atelier, fără a fi nevoie de rapoarte lungi.

Ce se întâmplă dacă nu se găsește o soluție la sfârșitul unui atelier?

Atunci când participați la un atelier Lego Serious Play, veți găsi o soluție! Dacă sunteți în căutarea unei strategii noi pentru organizația dvs., veți avea una. Dacă doriți să vă repoziționați echipa sau să includeți noi membri în echipă, nu numai că veți ajunge să vă cunoașteți mai bine echipa în cursul atelierului, dar veți dezvolta și obiective comune. Dacă aveți nevoie de idei noi de produse, veți obține rezultate creative la final. Desigur, puteți utiliza un atelier Lego Serious Play ca punct de plecare pentru un proces intern pe care îl puteți continua ulterior.

Concluzie

Metodologia Lego Serious Play oferă numeroase beneficii organizațiilor, permițând participanților să abordeze provocări complexe și să găsească soluții inovatoare. Prin implicarea tuturor angajaților și încurajarea comunicării și colaborării, companiile pot îmbunătăți angajamentul și rezultatele. Folosirea acestei metodologii în cadrul atelierelor poate duce la rezultate serioase și poate contribui la succesul organizației pe termen lung.

Lego Serious Play
All rights Atelierul de Idei Train-IC SRL, CUI 40741119
Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram