Agilitatea de business

22 apr. 23
Business Agility

Agilitatea de business a devenit un concept esențial pentru organizații care doresc să rămână competitive și să se adapteze rapid la schimbările din mediul de afaceri. Acest articol se bazează pe Raportul de Agilitate în Business 2022 publicat de Business Agility Institute și explorează conceptul de agilitate de business, exemple de succes, domenii de aplicabilitate și metode de măsurare a agilității.

Ce este agilitatea de business?

Agilitatea de business se referă la capacitatea unei organizații de a se adapta rapid la schimbările din mediul înconjurător, de a anticipa și a răspunde la provocări și oportunități, și de a crea valoare pentru clienți și angajați. Acest concept este esențial pentru supraviețuirea și succesul pe termen lung al unei organizații într-un mediu de afaceri în continuă evoluție.

Exemple de succes în agilitatea de business

ING Bank: ING a adoptat un model Agile la nivel de organizație, ceea ce a permis îmbunătățirea proceselor, accelerarea dezvoltării produselor și creșterea satisfacției clienților. Acest succes a fost posibil datorită angajamentului conducerii, aderării la principiile Agile și utilizării unor practici inovatoare, cum ar fi "squads" și "tribes".

Spotify: Compania de streaming muzical a dezvoltat un model Agile unic, bazat pe echipe autonome și interconectate, numite "squads", "tribes", "chapters" și "guilds". Acest model le-a permis să inoveze rapid, să se adapteze la nevoile în continuă schimbare ale utilizatorilor și să mențină un ritm susținut de creștere.

Domenii de aplicabilitate ale agilității de business

Agilitatea de business poate fi aplicată în diferite domenii ale unei organizații, inclusiv:

Strategie și leadership: Agilitatea în strategie și leadership implică adaptarea rapidă a obiectivelor și priorităților organizaționale în funcție de schimbările din mediul de afaceri și adoptarea unui stil de conducere care încurajează adaptabilitatea și inovarea.

Structura organizațională: Agilitatea structurală se referă la capacitatea organizației de a-și ajusta structura și procesele pentru a răspunde la schimbări, precum și la crearea unei culturi de colaborare și deschidere la schimbări.

Dezvoltarea produselor și serviciilor: Agilitatea în dezvoltarea produselor și serviciilor implică adoptarea unor practici precum Lean și Agile, care permit organizației să dezvolte și să lanseze rapid produse și servicii inovatoare și să răspundă prompt la feedback-ul și nevoile clienților.

Resursele umane: Agilitatea în resursele umane presupune adoptarea unor practici HR flexibile și orientate spre angajați, precum recrutarea Agile, dezvoltarea continuă a competențelor și adaptarea rapidă a politicii și procedurilor în funcție de nevoile angajaților și ale organizației.

Tehnologie și infrastructură: Agilitatea în tehnologie și infrastructură implică adaptarea rapidă a sistemelor și a infrastructurii tehnologice pentru a sprijini schimbările din organizație și a răspunde nevoilor emergente ale afacerii.

De unde știu că am un business agil?

Măsurarea agilității de business poate fi complexă, dar esențială pentru a evalua progresul și pentru a identifica domeniile de îmbunătățire. Câteva metode pentru a măsura agilitatea de business includ:

 • Indicatori de performanță cheie (KPI): Monitorizarea unor indicatori specifici, cum ar fi viteza de dezvoltare a produsului, timpul de adaptare la schimbări și satisfacția clienților și a angajaților, poate oferi informații despre nivelul de agilitate al organizației.
 • Autoevaluarea și feedback-ul: Solicitarea feedback-ului angajaților și a părților interesate despre agilitatea de business și evaluarea internă a performanței și adaptabilității organizaționale pot oferi perspective importante.
 • Benchmarking și compararea cu concurența: Compararea performanței și practicilor de business cu cele ale concurenților și ale liderilor din industrie poate ajuta la identificarea punctelor forte și a oportunităților de îmbunătățire.
 • Evaluări externe și certificări: Participarea la evaluări externe și obținerea de certificări Agile și Lean pot contribui la validarea agilității de business și la identificarea de noi modalități de îmbunătățire.

Agilitatea de business joacă un rol crucial în abilitatea organizațiilor de a se adapta și a prospera în medii volatile și competitive. Un raport recent a examinat organizațiile cu o maturitate ridicată a agilității de business și a identificat beneficiile și factorii comuni care contribuie la îmbunătățirea performanței.

Rezultate cheie ale agilității de business

Organizațiile cu o maturitate ridicată a agilității de business raportează îmbunătățiri semnificative în următoarele domenii:

 • Rezultate comerciale: Creșterea satisfacției clienților, atingerea obiectivelor de business, îmbunătățirea vitezei de introducere pe piață și creșterea veniturilor sunt câteva dintre rezultatele pozitive ale agilității de business.
 • Motivarea și implicarea echipei: Organizațiile agile au constatat o îmbunătățire a angajamentului angajaților și o mai bună transparență și comunicare între echipe și departamente.
 • Agilitatea organizațională: Implementarea unor modalități de lucru mai bune, reducerea compartimentării și îmbunătățirea practicilor și a capacității de a răspunde la schimbări sunt rezultate cheie ale agilității de business.
 • Atracția și retenția personalului - Organizațiile cu o maturitate ridicată a agilității de business nu doar că au constatat că este mai ușor să atragă și să rețină personalul, dar tind să prezinte modul în care lucrează ca un beneficiu pentru angajații potențiali.

Ce au comun aceste organizații campioane, cu maturitate ridicată a agilității de business

Raportul identifică câțiva factori comuni care contribuie la succesul organizațiilor cu maturitate ridicată a agilității de business:

 • Programe de transformare a agilității de business conduse de Consiliul de Administrație: Acest lucru evidențiază importanța susținerii și implicării conducerii organizației în transformarea agilă.
 • Transformarea simultană a mai multor unități de business, de obicei de-a lungul fluxurilor de valoare ale clienților: Aceasta abordare ajută organizațiile să se concentreze pe crearea de valoare pentru clienți și să evite fragmentarea eforturilor de transformare.
 • Scoruri ridicate în cei trei indicatori cheie predictivi ai agilității de business: îmbunătățirea continuă, fluxurile de valoare și modelele de finanțare adaptative. Acești indicatori sunt esențiali pentru a măsura și a menține o cultură de agilitate în cadrul organizației.

Agilitatea de business este esențială pentru supraviețuirea și succesul organizațiilor într-un mediu de afaceri în continuă schimbare. Prin adoptarea unei abordări Agile și Lean în toate domeniile organizaționale, companiile pot îmbunătăți adaptabilitatea, inovația și eficiența, creând valoare pentru clienți și angajați. Măsurarea agilității de business și monitorizarea progresului sunt importante pentru a asigura succesul pe termen lung și pentru a identifica oportunitățile de îmbunătățire continuă.

All rights Atelierul de Idei Train-IC SRL, CUI 40741119
Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram