Ce este Agile People Development? Program pentru liderii agili

04 mart. 23
Categorie:

În 2020, în plin lock-down, 35 de pasionați și experți din comunitatea internațională Agile People au scris o carte, sub forma unui experiment despre și cu principii agile, instrumente și valori: Agile People Principles - Your Call to action for the future of work. Obiectivul cărții, care s-a transformat într-un program complex de #agileleadership, cu certificare internațională  Agile People Development, este să-i inspire și să-i pregătească pe lideri, manageri și profesioniștii HR pentru noul lor rol, agil, într-o lume în permanentă schimbare.

Agile People Development - Program pentru liderii agili (agile leadership), ca și concept al cărții și programului, ajută  dezvoltării de oameni care nu doar că rezistă schimbărilor, dar profită de ele, dezvoltându-se într-un mediu plin de constrângeri. Pe termen lung, acești lideri agili vor ajuta organizațiile lor să fie anti-fragili, și să pună accent pe principii agile care le vor diferenția:

  • colaborarea cu clientul
  • echipe motivate
  • organizația care învață mereu
  • lideri care inspiră și induc schimbări rapide în toate ariile de business și în întreaga organizație.

Principiile Agile cu focus pe oameni

Liderii și , mai ales, oamenii de HR, au acum oportunitatea unică de a ghida organizațiile către schimbare, adaptând sistemele și procesele pe care aceștia le coordonează pentru a susține cele mai importante principii Agile cu focus pe oameni:

  • responsabilitate și asumare
  • adaptabilitate
  • autenticitate
  • evitarea sub-optimizării
  • depășirea limitelor
  • obiective clare și reguli simple
  • inteligența colectivă
  • direcție comună
  • învățare și îmbunătățire continuă
  • valoare pentru client
  • diversitate și incluziune
  • să dai și să primești feedback pozitiv
  • să dezvolți oamenii
  • fericirea contează
  • siguranța psihologică
  • oamenii și interacțiunile dintre ei mai presus de procese și instrumente
  • să cunoști oamenii
  • să faci greșeli și să înveți din ele
  • presiunea pozitivă a grupului
  • obiectiv și scop cu sens
  • obiective emergente
  • empowerment
  • obiective relative
  • self-leadership
  • auto-organizare
  • sustenabilitate
  • să spui de ce și ce și să lași cum la libera decizie
  • încercare, experimentare
  • transparență
  • încredere
  • vizualizare
  • lucrul în echipe cross-funcționale
  • focus

Cu o mentalitate de Agile Leadership și cu organizații construite pe baza principiilor Agile People, suntem convinși că vom reinventa, împreună, viitorul organizațiilor.

Ok, vreau să devin un Agile leader. Vreau să mă dezvolt și să îi dezvolt și pe ceilalți. De unde încep?

Așa cum spune Pia-Maria Thoren în cel mai recent Learning Lunch din comunitatea Agile People Romania, primul pas către schimbare (personală sau ghidarea celorlalți) este să fii conștient de nevoia. Ești aici citind acest articol. Ai făcut deja acest pas, bravo!

Următorul pas este să te asiguri că ești pregătit. Atât personal, ca mentalitate, cât și cognitiv, că ai accesat resurse de învățare de calitate și că poți identifica principiile, instrumente și practicile agile care se potrivesc organizației tale.

Agilitate la persoana I

Pregătirea unui lider agil începe prin a înțelege că poți fi atât de agil pe cât este organizația ta. Altfel spus, agilitatea individuală influențează sistemul. Te ajutăm să înțelegi cum mentalitatea ta agilă influențează cultura, la fel ca și stilurile de învățare, și să identifici anti modelele care pot împiedica organizația ta să devină agilă.

Un model de dezvoltare continuă

Liderul agil face Agile People Development cu sine, întâi. Va ști să evalueze corect atitudinea personală spre învățare și să prioritizeze, prin gestionarea sistemului și nu a oamenilor, dezvoltarea proprie și a celorlalți.

Ca să-ți creezi noi oportunități de învățare, e musai dezvățul de comportamente și credințe vechi.Știai că învățarea este o competență a organizației? Și că e legată de comportamente? Cum putem evita comportamentele greșite și să le dezvoltăm pe cele care amplifică competența de învățare în organizație?

Devino un antrenor de oameni agili (Agile People Coach)

Antrenorii de oameni Agile (Agile People Coach) văd organizația ca pe un sistem social, nu ca pe o mașinărie. 

Ei recunosc că din oameni și interacțiunile dintre ei se construiește organizația și că, dacă sunt suficient de motivați, aceștia vor găsi soluții să inoveze și să creeze valoare împreună. A fi agile înseamnă să asiguri, în continuare, structuri care facilitează colaborarea, nu lucrul în cutiuțe .

Un antrenor de oameni agili este diferit de un Agile Coach, chiar dacă înțelegerea de bază a valorilor agile, a instrumentelor și metodelor agile, a teoriei sistemelor și a organizațiilor este aceeași. 

 Agile People Coach, spre deosebire de Agile Coach, îi antrenează pe oameni în toate domeniile pentru a îmbunătăți continuu valoarea și fluxul. Accentul este pus pe Oameni în loc de Proces, iar ei au o abordare mai largă, bazată pe trei niveluri: "eu și tu", apoi "noi ca oameni într-o echipă", și apoi "noi toți ca parte a organizației". 

Este vorba despre a-i învăța pe oameni cum să se dezvolte prin autoconducere și apoi cum să dezvolte o echipă performantă care să susțină compania (și cultura acesteia) ca întreg. Agile People Coach înțeleg nevoile umane de bază, comportamentele, munca în echipă și susțin o strategie emergentă în direcția scopului organizației.

Mai multe detalii în articolele Piei-Maria Thoren și al comunității Agile People Romania.

Învață să delegi și, mai ales, să recrutezi oamenii pe care să-i susții să se dezvolte

Ca lider agil, vei ști să faci diferența între a delega obiective și a delega sarcini. Folosești concepte ca Liderul este grădinarul echipei, principiile strategiilor emergente, spune ce și de ce și lasă cum în seama oamenilor, direcție comună, obiective relative și empowerment.

Vei ști să faci #agilepeopledevelopment cu oamenii tăi, să îi ajuți să prioritizeze și să-și stabilească obiectivele realist. 

Cum sună Hiring to Elevate versus Hiring to Delegate? Are legătură cu conceptul și practica OKR-urilor (Objectives and Key Results), iar, ca lider agil, trebuie să fii capabil să ghidezi echipa, periodic, să își stabilească și, mai ales, să urmărească dinamic progresul spre realizarea obiectivelor comune.

Neuroștiința din spatele agile leadership

Învățarea conform cu propriul stil începe din procesul de onboarding alături de noua echipă. Motivatorii tăi intrinseci vor decide ce informații să acumuleze și în ce direcții îți dorești să te dezvolți. Modelul SCARF pentru Agile People Development ajută un lider agil să înțeleagă cum funcționează mintea umană și ce tehnici de învățare sunt potrivite fiecăruia. Ca lider agil, trebuie să înțelegi care sunt diferențele între tine și colegii tăi și cum poți le poți  folosi ca să colaborați, nu să concurați.

Propriul parcurs agil de învățare

Un lider agil face agile people development cu oamenii săi, și știe cum să co-creeze, cu aceștia, planuri individuale de învățare. Tu știi instrumentele care-i ajută pe oamenii tăi să-și găsească propriul drum în organizație (și, de ce nu, în afara ei, la un moment dat) în care să-și poată folosi talentul, interesele, pasiunea și competențele? Ți s-a întâmplat, vreodată, să simți că ești în locul nepotrivit, și că doar o mică parte din competențe, sau, mai ales, interese și talente sunt folosite?

Dacă da, probabil că ești conștient de ceea ce se întâmplă când obiectivele personale și cele ale organizației nu sunt congruente. 

Modelul SWAN și instrumentul Employee Experience Journey (Parcursul experienței angajatului) ar trebui să fie pe masa ta de lucru.

Liderul agil știe să poarte și conversațiile acelea ….

Îți identifici propriul stil de leadership, ca să nu mai imiți, subconștient, modelele managerilor sau liderilor pe care i-ai avut. Personal, am avut nenumărate experiențe nefericite, atât cu mine în postura de lider, dar și cu managerii mei, care au încercat să-mi impună propriul stil, cu bunăvoință dar cu rezultate departe de cele așteptate.

Autenticitatea te ajută să poți purta și conversațiile dificile,  fără să subminezi încrederea sau demnitatea colegului tău.

Echipe  auto-organizate - 100% posibil cu un lider agil

O echipă care știe să se organizeze singură parcurge mai rapid etapele de dezvoltare, de la normare, formare, agitație și, final, spre performanță. Ca lider agil care face agile people development, vei ști să facilitezi diferit sistemul în funcție de modul în care lucrezi cu echipa: la birou, hibrid sau total remote.

Bucle scurte de feedback și facilitarea colaborării între echipe

Liderul agil încurajează feedbackul deschis, din direcții multiple, care vine la timp, între echipe, precum și vizibilitatea efortului acestora în întreaga organizație. Folosește pentru Agile People Development principiile agile precum Boundary Spanning (Depășirea limitelor), să dai și să primești feedback pozitiv, transparență și vizualizare. 

Diversitate, siguranță psihologică și gestiunea conflictului

O mare parte din cariera mea de manager am imitat, fără să știu, modele parentale de lideri directivi. Cu rezultate bune, pe termen scurt, și dezastruoase, pe termen mediu, inclusiv oameni care nu mai vorbesc (de bine) de mine. În același timp, intuitiv, am încurajat diversitatea echipei. Să dai șansa unui junior sau cuiva care vrea să facă o reinventare profesională de rol sau domeniu nu mi s-a părut, niciodată un risc, dacă am creat contextul acesta al diversității de experiențe, cunoștințe, generație, perspective.

Un lider agil își dezvoltă oamenii urmărind conștient îmbunătățirea siguranței psihologice din echipă, ceea ce înseamnă atât diversitate de perspective, cel puțin, dar mai ales susținerea de discuții deschise într-un mediu în care toată lumea are încredere. Făcând asta, își duce, constant, echipa către performanță. 

Ceea ce eu nu am reușit decât până la un punct, aplicând stilul parental sau directiv de management, nu pe cel de lider agil.

6 pași către agile leadership

Știai că piața programelor de training pentru lideri e de ordinul miliardelor de dolari?? Bani aruncați pe fereastră, se pare, din moment ce modelele de leadership real sunt, încă, excepția. Un articol din Harvard Business Review despre subiect demonstrează, științific, că trainingul nu e o strategie eficientă pentru managementul schimbării. Organizația are nevoie de un sol fertil, pentru ca sămânța plantată la training să se prindă. Dacă sistemul nu se schimbă, orice intervenție e sortită eșecului.

Un lider agil face, cu succes, agile people development, urmând, periodic, acești 6 pași:

  1. În echipa de management sunt definite clar valorile și direcția strategică care-i inspiră pe toți (OKR strategic)
  2. Sunt analizate, onest și anonim, observații și perspective ale angajaților, despre barierele pe care le pot avea echipele pentru a instituționaliza competența de învățare continuă. Pe baza acestor feedback-uri, este redesenat sistemul, inclusiv procese esențiale de HR, precum managementul performanței, recrutare, onboarding.
  3. Există oportunități zilnice prin care liderul intră în contact cu oamenii săi și îi susține să-și atingă obiectivele
  4. Organizația dezvoltă competențele lipsă prin programe de training, precum cel de Agile People Development
  5. Se poate măsura succesul de schimbare a unor comportamente prin metrici de performanță individuală și a organizației
  6. Sistemele de selecție, evaluare, dezvoltare și promovare a talentelor sunt refăcute în așa fel încât reflectă și susțin schimbările de comportament organizațional.

Agile People Development. Program pentru liderii agili (agile leadership) este derulat, în exclusivitate, în România, de echipa Atelierului de Idei, ghidată de instructorul certificat de ICAgile, Cristina Baghiu, care este și unul dintre cei 35 de co-autori ai cărții care a inspirat acest program.

Liderii agili care își doresc și certificarea ICP-PDV (Practician Agile în People Development) emisă de ICAgile, pot obține această acreditare la finalul cursului, după realizarea unui studiu de caz de auto-evaluare a nevoilor individuale și de echipă.

Următoarea serie a programului este deschisă pentru înscrieri aici

Programul poate fi rulat parțial sau integral în interiorul organizației, doar să ne scrieți.

All rights Atelierul de Idei Train-IC SRL, CUI 40741119
Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram